Aktuellt

Här finner ni aktuell information från Friskolan Karlavagnen


Öppet hus 17 november

Lördagen den 17 november kl 10-12 har vi Öppet hus på skolan. Elever och personal är på plats och vi vill gärna visa upp vår fina skola! Husmor & fritids serverar fika i matsalen! Varmt välkomna! Hälsningar Personalen på Friskolan Karlavagnen   (Till skolans elever har separat information mailats hem med info om tider och upplägg under Öppet hus-dagen. Hör av er till resp. mentor om informationen inte nått er.)    

no comments


Ny husmor

Måndagen den 5 november börjar Laila Karldén sin tjänst hos oss, som vår nya husmor! Linda som tidigare haft tjänsten kommer ni istället att träffa på fritids framöver. Vi hälsar Laila välkommen till Karlavagnen - och Linda välkommen till fritids!

no comments


Höstlov v 44

Vecka 44 har vi höstlov! Fritids har öppet som vanligt för de som anmält omsorgsbehov. Välkomna till lovfritids hälsar fritidspersonalen!

no comments


Studiedag 17/9

Måndagen den 17 september har skolan stängt för studiedag. Fritids har öppet för de som anmält omsorgsbehov.

no comments


Skolfotografering 13-14/9

Nu är det dags för årets skolfotografering! Torsdag 13/9: Förskoleklasserna + år 2 Fredag 14/9: År 1 och år 3

no comments


Läsårstider 2018/2019

Höstterminen 2018      22/8 - 21/12 2018-08-22                         Skolstart 2018-09-17                         Studiedag (fritids öppet) 2018-10-29—2018-11-02   Höstlov v 44 2018-12-21                         Skolavslutning   Vårterminen 2019          8/1-13/6 2019-01-07                         Studiedag (fritids stängt) 2019-01-08                         Skolstart vårtermin 2019-02-18—2019-02-22   Sportlov v 8 2019-03-11                         Studiedag (fritids öppet) 2019-04-23—2019-04-26   Påsklov v 17 2019-05-31                         Lov (fritids öppet) 2019-06-07                         Lov (fritids öppet) 2019-06-13                         Skolavslutning 2019-06-14                         Studiedag/planeringsdag (fritids stängt)   Nationella prov år 3 – under provperioden vecka 11-20 beviljas inga ledigheter för elever i år 3.   Planeringsdagar hela verksamheten inkl fritids:                2018-08-13—2018-08-14   2 dgr 2019-01-07                         1 dag 2019-06-14                         1 dag   Fritids semesterstängt: vecka 28-31  

no comments


Skolblogg augusti-18

Hej och åter igen - välkomna till läsåret 2018/2019 på Friskolan Karlavagnen! Den första veckan är snart avklarad och det har gått alldeles utmärkt. Självklart är det fortfarande mycket som är nytt för många, speciellt för våra förskoleklasselever, men de har varit jätteduktiga. Har hört från flera föräldrar att det varit ”lätt-somnat” på kvällarna, så alla nya intryck och kanske även lite tidigare morgonar än under sommaren har nog haft sin inverkan. Nästa vecka utökas förskoleklassens skoldagar till 13.30. Vi har i veckan välkomnat 163 elever till skolan! I Månhuset och i förskoleklass är det mentorerna Anna BL och Anna H som tagit emot våra allra yngsta elever. En våning upp, hos år 1, var det Anna B och Malin SK som väntade in sina förstaklassare. År 2 har tillsammans med sina mentorer Elin och Helena flyttat över till Solenhuset. Här välkomnade vi även två nya elever – Max och Linus. Välkomna till Karlavagnen och år 2! Anna A och Peter har äran att vara mentorer åt våra äldsta elever i år 3. Ett härligt gäng som blir fina förebilder åt sina yngre skolkompisar! Vi är också glada att vi har kunnat presentera i stort sett samma personalgrupp i år, som förra året. Vi har en ny kollega, vår nya kurator – Anna Höiby. Vi hälsar Anna välkommen till oss på Karlavagnen, och även till kommunen då Anna med familj nyligen lämnat Stockholm och flyttat till Mariefred. Anna kommer att finnas på skolan på tisdagar. Som vi tidigare informerat om så är Maria Verter ny rektor på skolan fr.o.m. 1 augusti. Marias expedition hittar ni vid matsalen. Titta gärna in och säg hej och tveka aldrig på att höra av er om ni har några funderingar. Maria når ni via telefon 0152-450 50 och/eller via mail maria@friskolankarlavagnen.se. När ni behöver komma i kontakt med mentorer, fritids eller annan personal så är ni alltid välkomna att ringa skolans expedition 0152-450 50 eller maila respektive personal. Information till fritids gällande ändrade fritidstider o dyl lämnas alltid via Tempus-appen. På tal om Tempus – det är ett av våra program som vi jobbar med här på Karlavagnen. Vi använder också följande program/sociala medier:

 • Tempus, fritids digitala närvaro- och schemahantering
  • Alla vårdnadshavare får en egen inloggning i systemet
  • Via en app lägger vårdnadshavaren in elevens schematider på fritids
  • In- och utnuddning vid fritidsstart/hemgång
  • Kontaktperson vid ev frågor: Malin Isgren
 • Infomentor, en digital lärplattform
  • Alla vårdnadshavare får en egen inloggning i systemet
  • Här sjukanmäler man sitt barn
  • Här lägger mentorer ut veckobrev
  • Här finns kontaktuppgifter till klasskompisar och personal
  • Skriftliga omdömen/IUP
  • Kontaktpersoner vid ev frågor: Åsa Sandin och Carina Eriksson
 • karlavagnen.org – skolans hemsida
  • Här hittar ni allmän information om skolan
  • Kalender för läsåret
  • Blogginlägg/nyheter från skolledningen
  • Kontaktuppgifter till personal
  • Div blanketter skola/fritids
 • Facebook ”Friskolan Karlavagnen”
  • Inlägg och bilder från skolans vardag
 • Instagram ”friskolankarlavagnen”
  • Bilder från skolans vardag

Under kommande hösttermin har vi mycket roligt att se fram emot! I september har vi bl a det här i kalendern (mer detaljerad information kommer via veckobreven): 4 september                                Föräldramöte F-1 6 september                                Föräldramöte år 2-3 12 september                              Skoljoggen 13-14 september                        Skolfotografering 17 september                              Studiedag / fritids öppet 21 september                              Teaterbesök F-1 På hemsidan www.karlavagnen.org uppdateras kalendern löpande med information om läsåret. Här hittar ni även läsårstiderna, lov, studiedagar m m.
På Karlavagnen tycker vi att det är jätteroligt med besök! En önskan vi har är att man alltid kontaktar elevens mentor inför ett besök, så att man tillsammans kan komma överens om en dag som passar bra. En sak som vi också tycker är roligt är om någon mormor/farmor/morfar/farfar vill komma och vara med på skolan ibland. Vi kan tänka oss en ”skolmormor/skolmorfar-roll”. Det brukar vara mycket uppskattat hos eleverna. Om någon är intresserad så kontakta: Maria (rektor) eller Carina (bitr rektor).
Som ni säkert har uppmärksammat, så är det väldigt mycket trafik som rör sig i Sundby Park på morgonen. Det är ofta också mycket trångt på vår parkering strax före skolstart. Det är då ok att använda även den första parkeringen (som tillhör bostadsrättsföreningen) vid hämtning/lämning. En sak man däremot inte kan göra är att parkera framför våra grindar. Det är en utrymningsväg och får inte vara blockerad. Om vi hjälps åt att göra kloka val i trafiksituationen så hoppas vi att allt ska gå lugnt och tryggt tillväga. Tack för er hjälp! Hör av er om ev funderingar dyker upp! Vänliga hälsningar Personalen på Karlavagnen

no comments


Eva-Lotta har ordet...

Vilken fantastisk sommar vi har! 🌸 Nu går vi in augusti och semestrarna är slut. Fritids öppnar och snart börjar skolan. Ett nytt läsår med allt vad det innebär. Förväntningarna är höga hos eleverna och personalen att läsåret ska bli riktigt fint och bra på alla sätt. Jag är helt övertygad om att det blir så. Jag har nu haft förmånen att vara rektor och styrelseordförande för Friskolan Karlavagnen i fem år. Jag anser att vi är på helt rätt väg, när det gäller kunskap, ordning och reda, vår värdegrund alla elevers lika värde. Jag har under mina nästan 20 år som rektor varit förtvivlad många gånger och tänkt att det är omöjligt att förändra skolan, min ambition har alltid varit elevens bästa. Så kom jag till Friskolan Karlavagnen. Att få skapa en skola där alla elever syns och får sina behov tillgodo sedda. Där eleven alltid är i fokus. Att vi alltid frågar oss vad vi kan göra för att alla elever ska få det hen har rätt till och mår bra. Det handlar naturligtvis en del om ekonomi men inte bara det utan om ett förhållningssätt och en vilja att utvecklas så att det blir bra för alla elever. Skolan inklusive fritids står i en ständig förändring, vi lär oss hela tiden, forskningen går framåt och vi med den. Kunskap om hur vi lär och vikten av att vi rör på oss varje dag för att underlätta inlärningen, innebär att vi måste fundera hur gör vi det också utanför ämnet idrott och hälsa. Där har alla varit mycket kreativa och med stor entusiasm tagit sig an frågan, trivselledare på rasterna, fritidsaktiviteter med rörelse, dans och korta rörelselekar i klassrummen, ja, listan kan göras lång. Vi står nu inför flera utmaningar inom bl.a programmering och att göra skolan NPF säkrad.(neuropsykiatriska funktionsnedsättning). Därför har vi en förstelärare i respektive område. Det är bara en liten del av vad skolan står för och vad all personal arbetar med. Sedan måste vi alla naturligtvis hålla oss ajour med vad som händer i respektive ämne. Nya idéer om hur man bäst lär sig läsa och räkna osv. Min uppfattning är att idag behöver vi en hel verktygslåda att använda så att varje liten elev får rätt verktyg för att lära. Vår portfolioprofil innebär bla. att eleven får hjälp med att förstå hur hen lär sig. Ja, skolan är en komplex verksamhet med elever, föräldrar och personal som ska samspela för att varje elev ska få det allra bästa under sin skoltid. Friskolan Karlavagnen ger eleven den allra bästa starten på sin skolgång som ska vara i många år framöver. Det är viktigt för oss att vara på topp elevens första viktiga år. Kunskap, trygghet, glädje är inte bara ord utan något vi alla har som ledstjärnor. Vi är på god väg till min drömskola... Som jag inledde så har jag varit rektor på skolan i fem år, de fem åren har varit de bästa i min rektorskarriär. Jag är så tacksam att jag fick möjligheten att bli rektor för Friskolan Karlavagnen, att ni vågade satsa på mig, trots min ålder. Jag vill från hjärtat tacka alla för att jag har fått vara en del i samspelet för våra elever. Tack alla medarbetare som har lärt mig så mycket. Tack alla föräldrar som har gett mig förtroendet att ta hand om det allra finaste ni har, era barn. Tack alla elever som har gett mig så mycket av glädje och framtidstro, vilka underbara elever, vår blivande framtid( höstens förskoleklass pensioneras år 2077) Nu drar jag mig tillbaka som rektor men har fått förmånen att vara kvar som styrelseordförande och rådgivare i elevhälsoteamet vilket jag är mycket stolt och glad över. Jag önskar Maria och hennes personal lycka till med alla nya utmaningar och önskar att de kommande åren blir Era bästa yrkesår. 🌸🌸🌸🌸 Eva-Lotta Mannerfelt Fd. Rektor

no comments


Semesterstängt v 28-31

Nu önskar vi alla Karlavagnare -både stora och små - en riktigt skön ledighet☀️☀️Under v 28-31 har fritids semesterstängt! Välkomna åter vecka 32! Njut av sommaren!! 🌸🌸

no comments


Hälsningar från vår blivande rektor Maria

Hallå där! Vi befinner oss redan i maj månad och ett riktigt sommarhögtryck har slagit ro över oss. För all personal inom skolan är det även högtryck på insidan under dessa sista skolveckor. Teman ska slutföras, bedömningar ska skrivas och en sommaravslutning ska planeras. Karlavagnen har haft ett fantastiskt år på många sätt; där bl a samverkan mellan fritids och skola har ökat och där vi har njutit till fullo av att ha vår egen idrottshall! Inget av detta hade dock varit möjligt om det inte vore för alla underbara elever som vi har förmånen att få arbeta med. De utmanar oss, får oss att tänka utanför boxen och ger en himla massa skratt och positivitet. Så återigen: ett stort tack för att ni låter oss ta hand om det käraste ni har! Själv har jag snart tillbringat ytterligare ett år på Karlavagnen, men denna gång i en annan roll. Det är svårt att summera ett läsår som är så späckat av intryck och nya erfarenheter, men det jag känner driver mig mest är ändå möjligheten att få vara med och utveckla denna fina skola. Jag slås också ständigt av den samlade elevsyn som finns här, att all personal har elevernas bästa för ögonen. Det synliga elevfokuset var nämligen något som tilltalade mig mycket som pedagog på Karlavagnen, och detta synsätt vill jag absolut fortsätta hålla vid liv även som skolledare. Första terminen på rektorsutbildningen är också snart gjord, tillika hälften av det första juridikåret. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var svårt eller intensivt i perioder, men jag känner samtidigt hur jag samlar på mig nya kunskaper och erfarenheter vad gäller juridik inom skolan. Den viktigaste lärdomen sker dock i de samtal jag har tillsammans med mina studiekompisar och rektorskollegor. Vi kan diskutera, jämföra, tipsa och luta oss mot varandra när tillvaron känns mer ”högtrycksbaserad”. Det är fortfarande några veckor kvar på terminen, veckor där man "knyter ihop säcken" och så småningom avslutar läsåret. Jag vill passa på att påminna er om att besvara de enkäter/utvärderingar om läsåret som vi skickat ut via mail. Det gäller utvärdering av fritids (alla årskurser) och skola (f-klass och år 3). Det är mycket värdefullt för skolans fortsatta utveckling att få ta del av era tankar och åsikter. Tack på förhand! Har ni några funderingar så är ni alltid välkomna att komma in på skolan, maila eller slå en signal. Min mail: maria@friskolankarlavagnen.se och telefon 0152-45050. Önskar Er en skön sommar! Vänligen Maria Verter  

no comments