Aktuellt

Här finner ni aktuell information från Friskolan Karlavagnen


Marsblogg

Hej! Jag hoppas att ni alla fick en fin februarimånad. Nu är vi redan i slutet av mars och en svag känsla av vår har infunnit sig på skolgården. Jag kastas tillbaka till min egen barndom när jag ser kulspelande barn i sandlådan, öppna jackor som fladdrar i vinden och nyvunna fräknar på en liten knappnäsa. Våra äldsta elever, treorna, har dragit igång med de nationella proven. I grundskolan genomförs de nationella proven i åk 3, 6 och 9. I årskurs 3 genomförs proven under perioden v.11-v.20 i ämnena svenska och matematik. De nationella proven är ett stöd för att vi ska göra så likvärdiga och rättvisa bedömningar som möjligt av elevernas kunskaper. De nationella proven är också en gedigen utvärdering av vårt arbete på skolan och kvaliteten på vår undervisning. Vårt huvuduppdrag är ju lärande och om lärandet inte inträffar i den utsträckning som vi önskat eller trott så är det vårt ansvar att utvärdera, ställa om, korrigera, reflektera och omfördela. Alltså inte eleverna, utan oss och undervisningen. För att på så sätt skruva upp effekten av vår undervisning och bygga den på de behov vi ser hos våra elever. Det är en speciell känsla som sprider sig på skolan när det är dags för nationella prov. Det känns lite högtidligt och stämningsfullt. Därför blir det vår viktiga uppgift att ta ner allvaret och avdramatisera det hela. Detta gör vi bland annat genom att prata om proven långt i förväg, samt låta eleverna testa gamla nationella prov så att situationen är bekant när det väl är dags. I slutet av maj eller början av juni kommer mentorer och elever bjuda in år 3's vårdnadshavare till en öppen kväll för att ta del av proven och hur det har gått. Varmt välkomna då! Inom kort kommer vi även skicka ut vår årliga enkät för skola & fritids. Den tar upp trivsel, trygghet, bemötande, information, tillgänglighet och vår miljö. Den, liksom de nationella proven, är en viktig del av vårt systematiska kvalitetsarbete som ska hjälpa oss att utvecklas och bli en ännu bättre skola. Så vi hoppas förstås på att så många som möjligt av er går in och svarar på den länk som mailas till er i ett senare skede. Jag önskar er alla en fin vår! Vänligen Maria Verter, rektor  

no comments


Januariblogg

Hej alla föräldrar! Jag hoppas att starten på det nya året har varit bra, vårterminen här på Karlavagnen har börjat fint. Eleverna har lekt och roat sig väl på rasterna i den snö som äntligen fallit, och den isbana som spolades på fotbollsplanen har varit mycket populär under veckan. En del i mitt arbete här på skolan är elevhälsoarbetet, det innefattar inte bara arbete med de elever som är i behov av extra anpassningar eller särskilt stöd utan handlar minst lika mycket om förhållningssätt och värdegrundsfrågor. På Karlavagnen är alla elevers hälsa allas angelägenhet och allas ansvar. Ett förtroendefullt samarbete mellan hem och skola är en förutsättning för att detta arbete ska fungera så bra som möjligt. Något som vi ibland hör och/eller ser bland eleverna är prat eller lekar inspirerade av det de ser och lyssnar på på nätet. Det är allt ifrån dataspel till youtube-klipp. Roliga saker och skrämmande saker. Verklighetstroget och fantasifullt. En del barn hanterar det och andra inte. Jag förstår att man som förälder inte alltid kan vara uppdaterad på alla spel som barnen spelar, eller ha koll på allt som händer hemma hos kompisar eller tillsammans med äldre syskon. Men något vi på skolan önskar och vill ha er hjälp med är att ni pratar med era barn om vad de gör på nätet och i spelvärlden. Våga ställa frågor och skapa er en uppfattning om barnens sysselsättning. Visa intresse och kanske spela/titta tillsammans. Precis lika självklart som vi frågar: hur har du haft det i skolan idag? Ska vi kunna säga: Vad har du gjort på nätet idag? Vår skolpsykolog Jenny Klefbom pratade om just våldsamma dataspel på Nyhetsmorgon för några år sedan. Om du är intresserad av hennes tankar kring hur barn påverkas av dessa spel och en annan lärares syn på saken så kan ni titta här: https://www.youtube.com/watch?v=MgsE-xleI1w   Jag önskar er alla ett fint februari! Vänligen Maria Verter, rektor

no comments


Team Karlavagnen söker en ny kollega till fritids

http://www.karlavagnen.org/aktuellt/lediga-tjanster/

no comments


Skridskoåkning v 5

Om kylan håller i sig så finns det under nästa vecka möjlighet att, på fritidstid, åka skridskor på vår spolade fotbollsplan. Måndag och onsdag är det förskoleklass och år 1 som erbjuds skridskoaktiviteten på fritids. På tisdag och torsdag är det år 2 och 3 som erbjuds möjligheten. Om man vill åka så tar man med sig skridskor (gärna med skridskoskydd) och hjälm. Tjockare vantar rekommenderas också. Det kan även bli aktuellt att åka skridskor under skoltid men då endast på lektionstid. Om det blir aktuellt hör mentor eller idrottslärare av sig med mer information.

no comments


Lediga tjänster

http://www.karlavagnen.org/aktuellt/lediga-tjanster/

no comments


Julavslutning på skolgården 21 december - Välkomna!

Välkomna på årets julavslutning! 

Eleverna har en "vanlig skoldag" fram till avslutningen kl 11.30.

Efter avslutningen går vi på jullov!

Hoppas att ni kan komma och delta i avslutningen!

God Jul & Gott Nytt År!

no comments


Friluftsdag Vasavallen 18 december

Tisdagen den 18 december har vi en friluftsdag att se fram emot! Det står bl a skridskoåkning på schemat. Vår idrottslärare Andreas mailar ut information om tider, utrustning m m inom kort.  

no comments


Julmarknad & Luciafirande 12 december

 

no comments


Nobelfirande 10 december

  Måndagen den 10 december firar vi Nobeldagen! Vi kommer bl a att få äta vår lunch vid fint dukade bord och - efterrätt serveras dagen till ära. Man får klä sig lite extra fint om man vill!

no comments


Öppet hus 17 november

Lördagen den 17 november kl 10-12 har vi Öppet hus på skolan. Elever och personal är på plats och vi vill gärna visa upp vår fina skola! Husmor & fritids serverar fika i matsalen! Varmt välkomna! Hälsningar Personalen på Friskolan Karlavagnen   (Till skolans elever har separat information mailats hem med info om tider och upplägg under Öppet hus-dagen. Hör av er till resp. mentor om informationen inte nått er.)    

no comments