Januariblogg

Hej alla föräldrar!

Jag hoppas att starten på det nya året har varit bra, vårterminen här på Karlavagnen har börjat fint.

Eleverna har lekt och roat sig väl på rasterna i den snö som äntligen fallit, och den isbana som spolades på fotbollsplanen har varit mycket populär under veckan.

En del i mitt arbete här på skolan är elevhälsoarbetet, det innefattar inte bara arbete med de elever som är i behov av extra anpassningar eller särskilt stöd utan handlar minst lika mycket om förhållningssätt och värdegrundsfrågor. På Karlavagnen är alla elevers hälsa allas angelägenhet och allas ansvar. Ett förtroendefullt samarbete mellan hem och skola är en förutsättning för att detta arbete ska fungera så bra som möjligt.

Något som vi ibland hör och/eller ser bland eleverna är prat eller lekar inspirerade av det de ser och lyssnar på på nätet. Det är allt ifrån dataspel till youtube-klipp. Roliga saker och skrämmande saker. Verklighetstroget och fantasifullt. En del barn hanterar det och andra inte.

Jag förstår att man som förälder inte alltid kan vara uppdaterad på alla spel som barnen spelar, eller ha koll på allt som händer hemma hos kompisar eller tillsammans med äldre syskon. Men något vi på skolan önskar och vill ha er hjälp med är att ni pratar med era barn om vad de gör på nätet och i spelvärlden. Våga ställa frågor och skapa er en uppfattning om barnens sysselsättning. Visa intresse och kanske spela/titta tillsammans. Precis lika självklart som vi frågar: hur har du haft det i skolan idag? Ska vi kunna säga: Vad har du gjort på nätet idag?

Vår skolpsykolog Jenny Klefbom pratade om just våldsamma dataspel på Nyhetsmorgon för några år sedan. Om du är intresserad av hennes tankar kring hur barn påverkas av dessa spel och en annan lärares syn på saken så kan ni titta här:

 

Jag önskar er alla ett fint februari!

Vänligen Maria Verter, rektor